Thursday, April 29, 2010

A.P.I dan Pelita

Selamat sejahtera,

Rasanya dah lama aku tak review tentang album, artis mahupun lagu. Asyik-asyik cerita pasal diet, kesihatan, catatan sendiri, dan projek band (peribadi). Jadi kali ini aku rasa nak review satu lagu yang aku baru saja dengar masa balik kerja tadi, cuba teka lagu apa? Mestilah lagu yang tengah-tengah nak naik sekarang ni kan? Ok, jawapannya...

Pelita” oleh A.P.I


Siapa A.P.I? Itu shortform untuk 'Angkatan Pemuda Indie'. Mereka ni terdiri daripada Noh Hujan (vocal), Lan Typewritter (vocal/guitar), Din Homatov Estranged (guitar), Imran OBS (drum), AJ Pop Shuvit (bass) dan loQue MonoloQue/Butterfingers (piano). Dan lagu Pelita tu pula adalah lagu tema untuk filem 'Hooperz' yang sedang ditayangkan di pawagam-pawagam tanah air sejak 22 April yang lalu. Tapi aku bukan nak bercerita sangat pun pasal filem ni mahupun nak cerita sedikit sinopsis dia, aku cuma nak huraikan sedikit pendapat aku berkenaan lagu Pelita ni. Ye la, nama blog pun EsTOM, mestilah nak kena cerita yang berkaitan muzik..

Pada pendapat aku, lagu ni unik sebab dia gabungkan beberapa elemen utama yang ada dalam band Hujan, Butterfingers, dan Lan and The Typewriter sendiri. Itu yang paling ketara aku perasan sebab yang lain-lain tu aku tak berapa layan sangat lagu-lagu band mereka.

Brother Loque berperanan sebagai pianist

Kalau kita tengok lenggok dan susunan melodi untuk verse dan pre-chorus tu terang-terangan adalah milik Noh, sebagai contoh "apa yang telah daku temui, selama ini.." (Verse 1). Kalau diteliti, kita akan perasan yang Lan cuba untuk merendahkan range vokal dia untuk bahagian verse ni sebab dia nak sesuaikan vokal dia dengan range vokal Noh yang sedikit rendah.

Gandingan dua vokal yang berbeza kelas

"selagi hayat di kandung badan" untuk bahagian pre-chorus ni aku perasan seperti datang dari pengaruh 'Loque', berdasarkan penelitian dari pemilihan perkataan yang digunakan untuk lagu-lagu dalam album 'Kembali' (Butterfingers). Ini termasuk juga satu bahagian interlude yang berbunyi

Selagi jasadku belum terkubur!
Selagi tubuhku, belum ditimpa uzur!
pantang datuk nenek moyangku,
Berundur!

Secara keseluruhan, aku nampak susunan (arrangement) untuk lagu ni seperti datang dari pengaruh Lan and The Typewriter, kecuali kurangnya iringan gitar 'slide' campur 'clean chorus' seperti dalam lagu-lagu beliau, tetapi itu telah diganti dengan iringan piano yang dimainkan oleh brother Loque.

Itu saja pendapat spontan dan ringkas aku berkenaan lagu ni. Secara tersirat, aku rasa ni merupakan satu perkembangan yang sihat untuk industri muzik sebab secara tidak langsung kita dapat lihat bagaimana bunyi sebuah lagu apabila kita menggabungkan Hujan, Butterfingers, Lan, dan Pop Shuvit. Sebarang teguran terhadap entri ini amatlah dialu-alukan; seperti yang aku cakap dahulu, ilmu muzik aku ni tak seberapa.

P/S: Klik sini untuk menonton/mendengar "Pelita" oleh A.P.I.

No comments:

Related Posts with Thumbnails